Menjen a Pécsig városba: árak és menetrendek

Hivatalos partner

Pécs címe 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, mediterrán hangulatú, különös vonzerővel rendelkező város.
A villamost Pécsett nem előzte meg sem lóvasút, sem gőzvasút. A villamosközlekedés 1913. október 20-án indult meg, kezdetben három vonalon. 1960-ban a korszerűtlennek vélt villamosközlekedést felszámolták, szerepét az autóbusz vette át. Pécs közösségi közlekedését összesen 172 autóbusz teszi ki.
Pécset vonattal a Keleti pályaudvarról induló 40-es számú járattal lehet megközelíteni, amely a Budapest – Pusztaszabolcs – Pécs vonalon közlekedik.
Pécs legrégebbi épületében, az 1477-ben épült valamikori nagypréposti házban (Káptalan u. 2. )található a Zsolnay Múzeum. Ennek homlokzatán a vakolat megbontása után több helyen láthatóvá vált a homlokzat eredeti festése a reneszánsz korból. A kiállítás a világhírű kerámiák történetét és különleges darabjait mutatja be, megismerteti a vendéget a család történetével, és áttekintést ad a gyár tervezőmunkásainak alaposságáról.
A gótikus stílusban épített Szent Bertalan plébánia templom köveiből épült a Gázi Kászim dzsámi, még a török uralom alatt. A török kiűzése után a jezsuita szerzetesek kapták meg, ők ekkor a minaretet lebontották, a dzsámit átalakították, de az ma is őrzi az iszlám jegyeket. A manapság katolikus templomként működő dzsámi az 1939-es átalakítás során kapta meg jelenlegi formáját. Kászim pasa valamikori dzsámija a magyarországi török építészet legnagyobb alkotása.
Rendkívül népszerű hely, még régimódi állatkertként is évi 120 ezer látogatója volt. Régi emléktábláján ez állt: “Építették Pécs város dolgozói 45.361 társadalmi munkaórában 1960/61. évben”. Most 1,2 milliárd forintból ökoturisztikai park és fogadóközpont jön létre és több tematikus részt alakítanak ki: lesz állatsimogató, majomház, állatház a nagymacskáknak, ragadozó- és vízilóház és megújul az Afrikai kifutó is. Nem csak a már meglévő állatok kapnak helyet, hanem olyan új, az állatkert népszerűsítését szolgáló emlősök és hüllők is kerülnek Pécsre, mint a barnamedve, a leopárd, a puma, a tigris, a fóka és sok-sok madárfaj. A Munkácsy utcában található Akvárium/terrárium is hamarosan ide költözik a fogadóközpont épületébe. A Zoo így öt világrész közel száz fajának több száz egyedét gyűjtheti egy helyre.
Utazás Budapest - Pécsig