Menjen a Székesfehérvárig városba: árak és menetrendek

Hivatalos partner

Székesfehérvár megyei jogú város a Dunántúlon, a Közép-Dunántúli régióban, Fejér megye székhelye. Az egyik legnagyobb múltú magyar város, hajdani királyi székhely, a “Királyok városa”. Budapest és a Balaton között félúton fekszik, a Móri-árok déli végénél, a Velencei-tótól 15 km-re. Középkori latin neve Alba Regia volt. A 11. században a szentföldi zarándoklatok fontos állomása.
A város a Dunántúl egyik fő közlekedési csomópontja.
Hat irányba van vasúti kapcsolata. Két vasúti fővonal érinti: a 30a/30-as vonal Budapest és a Balaton felé, a 20-as Veszprém–Szombathely felé teremt kapcsolatot. Ezen felül mellékvonalakon elérhető Pusztaszabolcs (44), Sárbogárd (45) és Komárom (5) felől is. A 6-os vonalon személyforgalom nincsen, teherszállítás Lovasberényig folyik rajta.
Érinti az M7-es autópálya és a 7-es főút (Budapest ill. a Balaton irányába), valamint a 8-as Veszprém, Körmenden át Graz irányába, a 81-es főűt Győr felé, a 62-es főút Dunaújváros felé és a 63-as főút Szekszárd irányába.[9]
Három épület páratlan összeolvadásából jött létre Székesfehérvár talán leggyönyörűbb építészeti alkotása, a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes. A Hiemer-ház a város történetéről mesél nekünk: egyedülálló középkori értékeken, barokk, rokokó építészeti emlékeken és modern kori megoldásokon keresztül megelevenednek Fehérvár évszázadai.
A ház felújított részei teljes egészében megtekinthetők a városi Tourinform Iroda által szervezett bejárások alkalmával. A nyílt napokon idegenvezető kalauzolja a látogatókat.
A Bory-vár a város legkülönlegesebb építménye, igazi kuriózum. A vár építészeti érdekessége, hogy alapanyaga beton. A 20. századi lovagvár Bory Jenő építész és szobrászművész alkotása, melyet 36 éven keresztül épített feleségének örök szerelmük jelképeként.
Fekete Sas patikamúzeum: A barokk épületben 1774-től 1971-ig működött a városi gyógyszertár. Az egykori jezsuita rend fafaragó mestereinek keze nyomát viselő bútorzat 1758-ból való. 1973-ban nyílt meg a Patikamúzeum. Az állandó kiállításon túl a “Hónap tárgya” című sorozatban számos időszaki kiállítással ismerkedhet meg a látogató, a lehető legváltozatosabb témákban: nem hiányozhat ezek közül a régészet, a néprajz és a képzőművészet sem.
Utazás Budapest - Székesfehérvárig

Vonatok

  • Legjobb ár: 1120Ft

  • Utazás időtartama: 57 perc

  • Első indulás: 00:40
  • Utolsó indulás: 23:40

Induló állomások

  • Budapest-Déli
  • Kőbánya-Kispest
  • Kelenföld
  • Budapest-Keleti

Célállomások

  • Székesfehérvár