Menjen a Szolnokig városba: árak és menetrendek

Szolnok nevét 1075 óta jegyzik a történetírók. A város múltja Szent István király várispánság alapításáig nyúlik vissza. Az Alföld szívében fekvő, a Tisza-Zagyva találkozásának emelkedő szögletében kialakult megyeszékhely 2005-ben ünnepelte alapításának 930. évfordulóját. Talán a vizek és a magaslat marasztalta itt évezredeken keresztül – a neolit kor óta – a különböző kultúrájú népeket. A Város a XII. századtól a sókereskedelem és sóelosztás egyik magyarországi központjává vált. A törökök elleni harcban – földrajzi helyzetéből adódó – stratégiai jelentősége természetesen vonta magára az ország figyelmét. Szolnok 40 modern, többnyire alacsonypadlós autóbuszból álló tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. A város tömegközlekedését először, az akkori trendnek megfelelően lóvasúttal akarták megoldani, de nem született döntés ez ügyben. Az első világháború előtt egy villamosvonal vagy trolibuszüzem beindítását tervezték, a háború azonban szétzúzta a költségesebb tömegközlekedés tervét. 1921-ben elindult az első autóbusz. Szolnok főtere a város szívében látható, európai színvonalú Kossuth Lajos tér. A város ezen részén eredetileg egy ligetes vásártér működött. Átalakítását, modernizálását 2007 nyarán kezdték el, ekkor nem csak a tér, de az egész belváros teljesen új arculatot kapott. 2×2 sávos útját átépítették 2×1 sávosra, ahol azóta csak autóbuszok, taxik és megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhetnek. A Kossuth tér hivatalos átadó ünnepsége december 31-én volt. A hármas tagolású tér nyugati része egy közösségi terület, középső részét szökőkutak díszítik, a keleti oldalon pedig egy zöld liget terül el.
Egy református templom építésének ötlete csak az 1880-as évek végén vetődött fel, ekkor Szolnok önkormányzata egy telek adományozásával járult hozzá az építkezéshez. Az alapkövét 1893-ban tették le, és a következő év végére már állt az új templom, melynek tervezője Sztehló Ottó volt. A neogót stílusú, ötszög alaprajzú templomnak a vörös tégla burkolat és az erődszerű kiképzést egyedi arculatot ad, szinte átmenet a templom és a várkastély között. Három tornya közül a legmagasabb tetején, 28 méter magasságban egy bádogkakas emeli fejét az égre. Míg ez a torony négyszög alapterületű, a másik két torony hengeres kiképzésű lőrésszerű ablakokkal áttörve.
A tiszaligeti strandfürdő vize különösen jó hatású a reumatikus és mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati problémák gyógyítására. Ivókúraként gyomorsav túltengés enyhítésére javasolt.
Utazás Budapest - Szolnokig