Menjen a Szombathelyig városba: árak és menetrendek

Hivatalos partner

Neve a szombatonként tartott vásárokra utal. Latinul Sabaria (vagy ahogy ma mondják Savaria), ami a Sibaris névből származik. Sibaris a mai Gyöngyös-patak ókori neve, ami átszeli a várost.
A terület már az ősidőkben is lakott volt, erre régészeti leletek is utalnak. A római birodalom idején itt haladt át a borostyánkő út, ami fontos kereskedelmi útvonal volt. A település egyre növekedett, Kr. u. 43-ban Tiberius Claudius császár colonia rangra emelte, így neve Colonia Claudia Savariensum lett. Mivel római jogú város lett rohamos fejlődésnek indult. Virágzásának tetőpontját Nagy Konstantin császár uralkodása idején érte el, Savariát Pannónia Prima tartomány székhelyévé tette, a népesség egyre nőtt és nagyszabású építkezések folytak ( színház, bazilika, közfürdő, hivatali és középületek). A második világháborúban is súlyos csapások érték Szombathelyt, 1945.03.04.-én bombázták.
Több százan haltak meg és rengeteg épület rongálódott, vagy semmisült meg. A háború után elkezdték a várost újjáépíteni és területe egyre növekedett a környező községek csatolásával. Nagy fejlődésnek indult, ami még napjainkban is tart. Szombathely fontos vasúti csomópont. Vasúti közlekedéssel a város jelenleg Kőszegről, Körmendről, Porpácról, Celldömölkről, Vasvárról közelíthető meg vasúton illetőleg közvetlen összeköttetésben áll Budapesttel, Győrrel, Péccsel, illetve Szentgotthárdon keresztül Graz-cal, Sopronon keresztül pedig Béccsel, illetve Bécsújhellyel. A megyeszékhelyt több fontos országos közút érinti. A 86-os, 87-es és a 89-es számú másodrendű főutak a település fő közlekedési kapcsolatai az országos törzshálózattal. A 86 számú főútvonal E65 jelzéssel európai közlekedési hálózat részét képezi.
A Székesegyházat Szily János püspök építtette a lebontott vártemplom és várpalota helyén, római maradványokon Magyarország harmadik legnagyobb templomát, amely Hefele Menyhért fő műve. Alaprajza latin kereszt alakú, megnyújtott szentélyrésszel, rövid kereszthajószárnyakkal. Itt ismételte meg Kunc Adolf és Eötvös Loránd a Föld forgását bizonyító ingakísérletet. A II. világháborúban a várost ért bombatámadás során a Székesegyház súlyosan megsérült, a csodálatos mennyezeti freskóknak és oltárképeknek csak csekély hányadát sikerült megmenteni. A Székesegyház szakaszos restaurálása napjainkban is tart.
A Vasi Múzeumfalu a megye elmúlt két évszázadának paraszti életformáját,a népi építészeti kultúrát mutatja be. A skanzen 1973-as megnyitása óta 27 településről 43 építményt sikerült átmenteni és újból felépíteni. Őshonos magyar háziállatfajták betelepítése, az itt létrehozott etnobotanikai kert növényvilága, és a rendszerességgel szervezett hagyományőrző programok teszik teljessé, élő és eleven színterekké a múzeumfalu portáit.
Utazás Budapest - Szombathelyig